A multidisciplinary
design collective
working across spaces,
objects and more.

TBWA \ HAKUHODO

TBWA\HAKUHODO, 2020

TBWA\HAKUHODO continues to bring its philosophy of Disruption®︎ to the market place,
shaking up existing norms and sending out radical new ideas to the world.

Disruption®︎(創造的破壊)をフィロソフィーとし、
さまざまな既成概念を覆すアイデアを生み出してきたTBWA\HAKUHODO。

Recently the Tokyo-based agency has expanded its office space, creating new areas for work and creative thinking on the fourth floor of the building they currently occupy.
The existing fifth and sixth floor office areas were primarily a place for collaboration and co-creation, however, the new fourth floor space was designed with a focus on “the individual”.

First, the existing interior was demolished to expose the base structures of the building (built originally as a warehouse), and an expansive new environment was re-imagined from there.

With a food and drink service counter as the focal point, zoning is divided according to the themes of “relaxation”, “concentration”, and “sharing”. Drawing on the good natural light available and incorporating plenty of biophilic design, materials are arranged in a way to create a sense of being surrounded by nature.

The design (which also brings out the industrial beauty of the building), delineates the existing space so the overall sense is of wide open spaces. This expansive environment offers respite and a place of concentration against the stresses of crowded city life and work.
Even when sat next to each other, a sense of spacious comfort and privacy always permeates.

Increased personal space in turn, reminds users that they are part of a bigger whole.
This environment becomes a place where emotions and interaction can flow harmoniously, enhancing co-creation and Disruption®︎.

This office design is a show of respect from TBWA\HAKUHODO to all the individuals and creative minds that it is home to.

各フロアにまたがるオフィス全体を「都市計画」とし、同ビルの4階に新たに「公園」という位置付けでオフィスをオープンさせた。これまでの5F6Fのオフィスエリアが主に協働・共創する場だったのに対し、4F新オフィスは主に「個人」にフォーカスするための場として設計した。

まず、ビルの倉庫として活躍していた空間を利用するため、既存の仕上がった環境を取り壊し、建築の素地と構造体を露わにすることで最大限まで室内空間の広がりを感じられるように空間のベースを作成。

ゾーニングは飲食を起点としたドリンクカウンターから、リラックス、集中、共有といったテーマを元に構成されており、採光の良い環境を生かし、バイオフィリックなデザインを多く取り入れ、自然を感じられる素材配置を意識した。

建築物の構造を思わせる意匠や空間に描く線的表現は、空間の境界を作り出し、その構成の連続が人との距離を感じさせる緩衝材となるように境界を作り出したデザインとなっている。限られたスペースの中で人と人が隣り合っても、心地よい距離を作る事が出来る仕掛けになっている。

+ read more

Credit Information
Interior designer: Canuch Inc.
Photographer: Hideki Makiguchi

Project Management: DE-SIGN Inc.
Construction: PLUG-IN
Green plants: GREEN ROAD Co, Ltd.
Lighting: FDS Keiji Kitada

Project Outline
Location: Tokyo – Japan
Date of Completion: 02/2020
Principal Use: OFFICE
Total Floor Area : 495㎡ / 5328.14 ft²