CANUCH

Design and Construction.

Black Beard Design Studio Shinjuku

  • Black Beard Design Studio is a CG production company headquartered in Tokyo. Merging and relocating offices to increase production efficiency by taking advantage of having all workers in one location, and consolidating the branding continued from previous designs, it was necessary to present internally and externally a Black Beard Design Studio likeness and how things are.

    In order to carry out production work efficiently, the environment is very important, and we created that environment by partitioning the entrance and work area. With a flexible space that can be converted for various applications, we respect the individual's concentration environment, and we took down flow planning in the layout to account for the on-off moods of staff. Concentration environments are bright spaces, and environments where staff can refresh are dark, with unnecessary information limited. We created a space to meet customers that matches the image of an environment in which staff can move from visual changes to organize information in their heads.

    As the key to our branding is "pirates," a wood grain with a strong vintage feel creates the impression of a sailor coming to a tavern. And though it is a darkly illuminated space, we have built a layer to connect the spaces out of clear glass, the open space thereby eliminating any oppressive feelings. Through a painstaking expression of a world view that emphasizes entertainment, and applying a style that matches that view with modern times, we feel we created a space that considers the Black Beard Design Studio brand and the people who work here.
  • ブラックベアードデザインスタジオは東京に本社を置くCG製作会社。オフィス統合移転によりワーカーが1カ所に集まるメリットを活かして生産効率を上げる事と、引き継いでいくべきブランドイメージを統合整理し、内外へブラックベアードデザインスタジオらしさとあり方を提示する必要があった。

    製作作業を効率的に行えるの為の環境が重要で、エントランスエリアと内部環境は一線を引く事でその環境を作り出した。
    空間のフレキシビリティよりも、個々の集中環境を尊重し、気分のオンオフを受け入れる動線計画をレイアウトに落とし込んだ。集中環境は「明」の空間、リフレッシュ環境は「暗」の空間で不必要な情報を制限し、視覚的変化から頭の情報整理が出来る様な環境を、来客エリアの空間イメージと合わせた。

    ブランドイメージのキーになっているのは「海賊」で、ヴィンテージテクスチャー感の強い木目、船乗りが休憩に来る酒場の様な印象を表現している。暗い空間ながら場の繋がりをクリアなガラスの構成でレイヤーを作り、圧迫感を排除した。エンターテインメント性を強める世界観より、世界観を現代にあった様式にあてはめる事で、ブラックベアードデザインスタジオらしくブランドとワーカーの事を考慮した本質ある空間が出来上がったと感じている。

http://www.kurohige.jp/

  • th_IMG_2220
    1 / 9
  • th_IMG_2207
    2 / 9
  • th_IMG_2210
    3 / 9
  • th_IMG_2218
    4 / 9
  • th_IMG_2243
    5 / 9
  • th_IMG_2246
    6 / 9
  • th_IMG_2235
    7 / 9
  • th_IMG_2283
    8 / 9
  • th_IMG_2301
    9 / 9

Photo by Hideki Makiguchi